dinsdag 9 december 2014

Dinsdag theorie dag!

Wist je dat er een mediatheorie is over technologie en de invloed daarvan op de samenleving? Nou, bij deze. En, vanaf vandaag blog ik iedere dinsdag over deze theorie. Iedere week lees je een nieuw voorbeeld van de theorie.

Maar, wat houdt die theorie nu precies in? Marshall McLuhan, een filosoof en taalwetenschapper stelt 'the medium is the message'. Uitgangspunt binnen deze theorie is: de mens ontwikkelt technologie. Maar, technologie beïnvloedt ons!

Een medium is alle technologie waarmee we onze oorspronkelijke vermogens uitbreiden. Denk maar aan een auto. Vroeger kon de mens alleen lopen. Reizen duurde lang en was vermoeiend. De auto breidt onze oorspronkelijke vermogens dus uit. Reizen met de auto gaat sneller, is comfortabeler en bovendien een stuk minder vermoeiend. De auto maakt het leven vaak een stukje makkelijker.

Maar, aan de andere kant, beïnvloedt de auto -technologie dus- ons ook. De auto zorgt ervoor dat onze leefwereld er anders uit ziet. Dat er veel meer C02 uitstoot is. Dat er asfalt is - en nog steeds wordt gestort - wat slecht is voor de natuur. En, dat we veel luier zijn geworden. Zouden ze dat 100 jaar geleden ooit gedacht hebben?

Of, een ander voorbeeld. De rekenmachine. De rekenmachine zorgt er voor dat ingewikkelde berekeningen gemakkelijk en snel worden gedaan. Uitbreiding van ons oorspronkelijk vermogen dus. ik ken immers niemand die net zo snel en slim kan rekenen als een rekenmachine. Maar, de rekenmachine zorgt er ook voor dat we met zijn alle steeds minder goed kunnen hoofdrekenen. Amputatie van ons oorspronkelijk vermogen dus. Wegen de voordelen dan nog wel op tegen de nadelen?

En, wat denk je van sociaal zijn. Mensen zijn tegenwoordig een stuk minder sociaal. 'Ik app je wel', is en veelgehoorde uitspraak. Waarom ga je niet gewoon even langs? Een belletje op zijn minst? Of, kinderen die geen gezichtsuitdrukkingen meer herkennen omdat ze alleen maar smileys zien op de smartphone van papa en mama. Is dat ook amputatie van ons oorspronkelijk vermogen ten gevolge van technologie? Je leest het op dinsdag theorie dag!

Tot dinsdag.

Wordt het niet eens tijd om technologie de mond te snoeren?

(informatie uit lessen en powerpoints into the media, Fontys Hogeschool Communicatie, 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten